GRILLOWANIE – SKRÓT WSKAZÓWEK

Jeżeli grill jest urządzany wieczorem miej na uwadze kaloryczność ustaloną dla Twojej kolacji. Jednak z drugiej strony nie ograniczaj się przez cały dzień.  Głodówka od rana może spowodować, że pod wieczór, gdy przyjdzie czas na grillowanie będziesz tak głodny/głodna, że trudno będzie się powstrzymać.  Jedz przez cały dzień posiłki według swoich zaleceń, zadbaj o kompozycję potraw na grill, pomyśl czy zamiast dodatkowych restrykcji nie będzie rozsądniej zaplanować aktywność dodatkową, nawet długi spacer lub jeden trening więcej. Jeśli i na to nie ma przestrzeni w Twoim grafiku – podejdź do tego rozsądnie. Zjedz porcję jedzenia dbając o dużą ilość kolorowych warzyw podczas grillowania. Nie każdy dzień będzie perfekcyjny pod względem redukcji masy ciała, jednak jeden dzień wcale nie musi mieć wpływu na całościowy efekt. Odpoczynek, czas spędzony w gronie bliskich, znajomych, chwila wytchnienia czasami dają więcej, skup się na przeżywaniu chwili obecnej i wypełnij ten czas miłymi wspomnieniami.

Nie spożywaj potraw bardzo mocno ugrillowanych, odymionych. Zapewne wiesz, że związki w nich zawarte stymulują komórki do mutacji co w konsekwencji może prowadzić do powstania nowotworu. Jednak jest jeszcze jedna rzecz, która powinna Cię zniechęcić do takich smakołyków: mianowicie – jesteś od dłuższego czasu na diecie, takie ciężkostrawne mocno odymione produktu mogą nadzwyczajniej w świecie wywołać dyskomfort i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zawsze korzystaj z tacki maty lub krytego rusztu lub blachy żeliwnej (najlepsza opcja), nie grilluj bezpośrednio nad ogniem, dzięki temu unikniesz zbyt mocnego zwęglenia a używana czasami do grilla rozpałka nie będzie przedostawać się z dymem do Twojego jedzenia – to ważne.

Zamiast kiełbasy, żeberek, karkówki wybierz szaszłyki drobiowe, kawałki kurczaka grillowane, pamiętaj o rybach- zobacz przepisy. Jeżeli wybierasz karkówkę lub kiełbasę czy inne tłuste mięso – zwróć uwagę na porcję i częstotliwość spożycia w tygodniu takiego mięsa.

Unikaj gotowego mięsa na grilla w różnych marynatach, nie brakuje w tych produktach dodatków• do żywności, wzmacniaczy smaku, dużej ilości soli, złej jakości tłuszczu. Zobacz przepisy, jak w łatwy sposób możesz przygotować samodzielnie pyszne kąski.

Kiełbasy jako produkt na grilla są z jednego ważnego powodu krytykowane przez specjalistów. Mianowicie chodzi o azotyn sodu. Na grillu w wyniku wysokiej temperatury mogą powstawać dzięki azotynom związki szkodliwe, w tym z grupy nitrozoamin. Dlatego m.in. lepszym wyborem będzie przygotowanie nieprzetworzonego mięsa, które samodzielnie przyprawimy.  Kiełbasy mają różny skład, oczywiście nie musi to dotyczyć każdej, jednak zdecydowana większość obfituje w dodatki do żywności.

Możesz również grillować kawałki ogórka, cukinii, marchewki, papryki i zajadać ze smakiem. Grillowany ogórek? – odkryjesz jego nowy smak, jest słodki i dla wielu osób nową, ulubioną wersją tego warzywa.

Pieczone ziemniaki, zawinięte w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową mogą być świetnym dodatkiem.

 Zamiast sosów majonezowych, gotowych sosów wykorzystaj jogurt, czosnek, zioła suszone lub świeże. – zobacz przepisy

Uważaj na ilość spożywanego pieczonego chleba podczas grillowania, pamiętaj, aby i tutaj było to pieczywo pełnoziarniste – zastanów się ile pieczywa dzisiaj pochłonął Twój żołądek.

Piwo i inne alkohole, które towarzyszą podczas grillowania są zgubne dla osób na diecie redukcyjnej. Również tą samą cechę mają różne soki, nektary, napoje gazowane, których wystrzegasz się w diecie. Przygotuj domową lemoniadę, mrożoną herbatę, napój z mięty.

Jako świeży dodatek do potraw z grilla warto przygotować mix sałat z dodatkiem octu jabłkowego, sałatkę z surowych warzyw.

TABBOULEH DODATEK TO FRYKASÓW Z GRILLA, grillowanie nie musi opierać się na pieczywie

(na dwie osoby)

2,5 łyżki           (50g) Kasza jęczmienna, pęczak 1łyżka (15g) Koper ogrodowy

2łyżki (10g) Pietruszka, liście 2 łyżki (15 g) szczypiorek

0,5 szt. (30g) Cebula

1łyżka (10g) Olej rzepakowy uniwersalny

Kaszę ugotuj, ostudź. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, do ostudzonej kaszy dodaj posiekany koper, pietruszkę i szczypiorek – dużo zielonego im więcej tym smaczniej, oraz podsmażoną cebulkę, przypraw solą i pieprzem – gotowe. Podajemy na zimno:)

Pęczak można zastąpić bulgurem lub kuskusem perłowym – sprawdzą się tak samo dobrze. Jeżeli potrzebujesz kaszy bezglutenowej – wybierz gryczaną ugotowaną na sypko lub kolorowego ryżu.

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUCHY I KUKURYDZY

•        1 puszka kukurydzy (220g netto)

•        2 łyżki oleju lnianego

•        1 łyżka jogurtu naturalnego

•        2 szklanki kiszonej kapusty (bez octu w składzie)

•        pół papryki czerwonej

•        pęczek szczypiorku

•        pieprz

Kapustę drobno posiekaj, paprykę w kostkę szczypiorek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj, przypraw pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

https://www.instagram.com/dietowiedza.marta.z.m/