Wykształcenie dietetyka zdobyłam na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu (licencjat 2014 rok) oraz na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu (magister 2016 rok). Podczas studiów magisterskich rozpoczęłam już pracę w zawodzie, gdzie mimo współpracy z cateringami wiedziałam, że moim celem jest praca z pacjentem i edukacja społeczeństwa. Prowadząc praktykę we własnej poradni miałam okazje wspierać dietoterapią leczenie w wielu jednostkach chorobach.
W ostatnim czasie podjęłam się również współpracy z przychodnią POZ udzielając konsultacji pacjentom w ramach opieki koordynowanej. Współpracuje z cateringami, dla których opracowuje jadłospisy do żywienia zbiorowego. Nieustannie zdobywam i aktualizuje swoją wiedzę, tak aby holistycznie i bardzo indywidualnie podejść do wszystkich potrzeb z zakresu żywienia pacjenta, włączając w to metody psychodietetyczne. Oprócz szkoleń, specjalistycznych webinarów, dużej ilości fachowej literatury wiedzę postanowiłam uzupełnić również podejmując się studiów podyplomowych, mianowicie psychodietetyki.
Wśród tematów z zakresu żywienia najbardziej bliskie są mi: cukrzyca (w tym cukrzyca ciążowa), insulinooporność, postępowanie żywieniowe w chorobach autoimmunizacyjnych, chorobach układu pokarmowego czy onkodietetyka. Prowadząc przeróżnych pacjentów z wielochorobowością uświadamiam sobie za każdym razem, jak dobrane odpowiednio żywienie jest kluczowe dla zachowania dobrego stanu zdrowia pacjenta. W niespełna rok przeprowadziłam ponad 700 wizyt, który dały mi duży obraz potrzeb pacjentów, co było bardzo rozwijające.
Mam również duże doświadczenie w pracy z małym pacjentem jak i w postępowaniu dietetycznym wskazanym przy występujących: niedoborach pokarmowych, alergiach, nietolerancjach pokarmowych, wybiórczości pokarmowej. Praca z pacjentem, który potrzebuje wsparcia przy redukcji masy ciała jest mi znana od podszewki, również przy występowaniu dodatkowych obciążeń np. ze strony układu sercowo-naczyniowego, czy też zaburzeń gospodarki lipidowej, chorób o podłożu autoimmunologicznym.
Zawsze mam na uwadze optymalizację żywienia pacjenta, tak aby zaplanowany program żywieniowy był z przyjemnością i satysfakcją realizowany oraz dostosowany do życia codziennego pacjenta. Podczas wizyty skupiam się zarówno na szczegółowym wywiadzie żywieniowym, jak i na dostosowanej do potrzeb pacjenta edukacji. Jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań wykonywana jest również analiza składu ciała na sprzęcie z medycznym certyfikatem. W swoje pracy umożliwiam pacjentom aplikację mobilną, dzięki której proces zmian jest jeszcze bardziej inspirujący dla pacjenta.
Konsultacje indywidualne to nie jedyny obszar mojej pracy zawodowej. Poza pracą w gabinecie realizuje się zawodowo prowadząc warsztaty na temat żywienia dla dzieci i dorosłych. Często nie są to pojedyncze spotkania a cykliczne warsztaty, które są oparte na moim autorskim harmonogramie i sposobie prowadzenia, powiązane również z warsztatami kulinarnymi. Takie warsztaty do tej pory miałam okazję prowadzić w Uniwersytecie Trzeciego Wieku, w jednej z fundacji, której podopiecznymi są seniorzy jak również z klubem seniora. Mam również okazje współpracować z gastronomia, zarówno w kwestii przygotowywania dokumentacji dotyczącej alergenów i składów potraw, ale również bilansuje jadłospisy dla jednego z cateringów, który realizuje żywienie w szpitalu. W czasie gdy pracę w gabinecie postanowiłam ograniczyć do minimum, ze względu na pojawienie się na świecie moich synów, zajmowałam się chociażby pilotażem DIETA MAMY w jednym ze szpitali.
Przede mną sporo projektów, które mam zamiar wcielić w życie. Mając na uwadze edukację jak i pomoc specjalistom, o czym zapewne wspomnę tutaj wkrótce. Dietetyka jest dziedziną niesamowicie obszerną i bardzo inspirującą, a przede wszystkim żywienie jest nieodłącznym elementem naszego życia. Nas wszystkim, niestety wielu z nas o tym zapomina, postawiłam sobie za cel o tym przypomnieć. Zarówno dzieciom, ich nauczycielom i rodzicom, jak i pozostałym dorosłym, w tym również seniorom.
Prywatnie jestem mamą dwójki dzieci, z duszą artystki, która w wolnej chwili pomiędzy gotowaniem i tworzeniem nowych przepisów, lubi m.in. przeróbki staroci czy malowanie porcelany. Żoną, która wiecznie nie ma na nic czasu, ale z drugiej strony nic ją bardziej nie uszczęśliwia jak dużo zajęć. Amatorką ogrodnictwa, tego miłego dla oka w postaci kwiatów oraz użytecznego w postaci warzywnika. Pierwiastek artystyczny z całą pewnością daje mi lekkość w tworzeniu materiałów edukacyjnych jak i nowych przepisów w kuchni. Życie rodzinne w mojej pracy jest inspiracją i źródłem empatii, która jest ważna podczas pracy z pacjentem.